Встановлено порядок зарахування дітей на цілодобове перебування до виховних закладів

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 1 червня 2020 р. № 586.

Уряд, зокрема, затвердив Порядок зарахування дітей на цілодобове перебування до закладів, які здійснюють інституційний догляд і виховання дітей.

Дія цього Порядку не поширюється на школи соціальної реабілітації та заклади професійної (професійно-технічної) освіти, ліцеї, які забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти, притулки для дітей, центри соціально-психологічної реабілітації дітей, центри соціальної підтримки дітей і сімей та влаштування дітей старше 13 років до закладів спеціалізованої освіти.

Зарахування дитини до закладу на цілодобове перебування здійснюється відповідно до наказу керівника цього закладу, що видається на підставі направлення структурного підрозділу освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування, у сфері управління якого перебуває заклад, за наявності рішення органу опіки та піклування, прийнятого на підставі рекомендації комісії з питань захисту прав дитини за місцем проживання/перебування дитини про доцільність і строки влаштування дитини на цілодобове перебування, і документів, передбачених пунктами 11 і 12 цього Порядку.

Керівник закладу зобов’язаний ознайомити батьків/осіб, які їх замінюють, з порядком зарахування дитини на цілодобове перебування до закладу та поінформувати про їх обов’язки щодо виховання, утримання дитини та своєчасне вибуття дитини із закладу відповідно до строків, визначених цим Порядком.

Питання про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу розглядається комісією на підставі заяви одного з батьків дитини або особи, яка їх замінює, та документів, передбачених п. 11 цього Порядку. У заяві зазначається причина влаштування дитини та бажаний строк її перебування у закладі.

Заява про влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу подається одним із батьків дитини або особою, яка їх замінює, до відповідного структурного підрозділу органу опіки та піклування за місцем проживання (перебування) дитини, який готує подання для розгляду на засіданні комісії протягом трьох днів.

Комісія приймає рішення про доцільність влаштування дитини до закладу на цілодобове перебування у випадку, якщо вичерпані всі можливості забезпечення її догляду і виховання в сім’ї або умовах, наближених до сімейних, з урахуванням найкращих інтересів дитини, і подає рекомендації органу опіки та піклування для прийняття відповідного рішення.

Рішення комісії приймається не пізніше 10 робочих днів з дати прийняття секретарем комісії від відповідного структурного підрозділу подання про розгляд питання доцільності влаштування дитини до закладу разом із документами.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *