Дитячий будинок сімейного типу – шанс дитини на виховання в сім’ї.

Забезпечення та додержання прав дітей визначає майбутнє Української держави. Конвенція ООН про права дітей першою кинула стереотипам минулого виклик – визнала дитину самостійним суб’єктом права, а її інтереси пріоритетними щодо потреб суспільства.

Починаючи з 2005 року в Україні розпочато реформування державної системи захисту прав дітей, основними напрямками якої є розвиток сімейних форм виховання дітей, що не мають батьківської опіки (зокрема національного усиновлення, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу), реформування державної системи влаштування таких дітей, підтримка сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах, створення умов для реінтеграції дітей в сімейне оточення.

З метою поширення сімейних форм виховання на території Дергачівського району протягом 2018-2019 років було створено 3 дитячих будинки сімейного типу та поповнено 1 що функціонував раніше, на даний час до яких влаштовано на виховання 35 дітей, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі будинки було придбано за державні кошти. У вищезазначених будинках створені комфортні умови для проживання, вони облаштовані усім необхідним: меблями, побутовою технікою, посудом, постільною білизною.

У кожному сімейному будинку на чолі з батьками-вихователями (мамою або сімейною парою) живуть 7-10 дітей різного віку і статі. Кожна сім’я живе своїм життям: планує і витрачає сімейний бюджет, вирішує, як проводити дозвілля, куди поїхати, створює свою унікальну атмосферу затишку і комфорту в будинку. Діти відвідують звичайні школи і дитячі сади, поліклініки, отримують додаткову освіту.

Дитячі будинки сімейного типу допомагають дітям, які не можуть проживати у власній сім’ї з різних причин, отримати родинне тепло, батьківську любов, сімейний затишок а головне СІМ’Ю.

На зараз є нагальна потреба влаштувати дітей у сім’ю, але в Дергачівському районі нажаль немає людей, які спромоглися б взяти до своєї родини на виховання дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Кажуть, чужих дітей не буває. Бо ж  діти - то наше майбутнє. Кожна дитина має право на сімейне виховання, батьківську любов, тепло, ласку і піклування. Ці діти не винні у тому, що трапилось в їхньому житті! Багато з них мріють про щасливу родину і сподіваються, що їх хтось полюбить по-справжньому, назве їх своїм сином чи донькою… Сподіваються і чекають… можливо, саме ВАС. Цим дітям ПОТРІБНІ батьки – мудрі та чуйні. Такими можете бути САМЕ ВИ! Подаруйте цим дітям ШАНС відчути смак повноцінного ЖИТТЯ!

Якщо Ви небайдужі до дітей, які потребують батьківської любові, родинного тепла, якщо Ви вирішили створити прийомну сім’ю чи будинок сімейного типу на базі своєї родини, ми завжди чекаємо  на вас  в службі у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації, за адресою: 62303, Харківська область, м. Дергачі, пл. Перемоги, 1, Будинок культури, 2 поверх, к. 225, 226, тел. (05763) 3-01-49,
3-41-76.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *