Захист прав дітей і насамперед – дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є одним із пріоритетних завдань держави

26 серпня, на засіданні Уряду схвалені проекти законів, які дозволять Україні приєднатися до Гаазької конвенції про захист дітей і співробітництво з питань міждержавного усиновлення.

Запропоновані зміни до національного законодавства забезпечать чітку та прозору систему гарантій того, що міждержавне усиновлення здійснюватиметься у найкращих інтересах дитини та з дотриманням усіх її основних прав.

Міжнародний акт в жодному разі не встановлює пріоритету міждержавного усиновлення, а навпаки вказує, що воно може бути здійснено лише у випадку, коли сім’я для дитини не може бути знайдена в державі її походження. Один з основних принципів усиновлення – переваги права на усиновлення громадянами України залишається не порушним.

Приєднання до конвенції, надасть можливість відслідковувати долю дитини після її усиновлення, створть умови діяльності акредитованих організацій. Серед головних вимог до таких організацій – не прибуткові цілі та обовязковий нагляд з боку компетентних органів держави щодо їх складу, діяльності та фінансового стану. Дасть змогу встановити адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення порядку влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Довідково:

Гаазька конвенція про захист дітей і співробітництво з питань міждержавного усиновлення – це універсальний інструмент співробітництва між країною походження дитини та країною походження кандитдатів в усиновлювачі, який забезпечує ефективний захист прав усиновленої дитини, удосконалення організації процесу усиновлення, включаючи підбір батьків, виходячи з інтересів та специфічних потреб дитини, декомерціалізацію діяльності осіб, які надають послуги у сфері усиновлення. Сторонами Конвенції є 100 держав світу, у тому числі–США, держави-члени ЄС.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *