Алкоголь і неповнолітні

Алкоголь і неповнолітні - дві несумісні речі. До 21 року організм людини найбільш вразливий, тому вплив спиртовмісних напоїв найбільш згубний. Звичайно, не можна говорити, що дорослі люди можуть вільно споживати алкоголь, просто вони здатні впоратися з його дією і зупинитися.

Підлітковий, або дитячий, алкоголізм, мабуть, один з найстрашніших видів алкоголізму. Його не можна порівняти з алкоголізмом безпробудного п’яниці, якому вистачає чарки для кількагодинного перебування в стані «невагомості». Проте саме він стає причиною перетворення здорової дитини на дегенерата. Для підліткового організму не існує поняття нешкідливого вживання алкоголю. Алкоголь дуже грубо втручається в процес становлення несформованого підліткового організму та завжди якоюсь мірою деформує особистість. А тому будь-яке вживання спиртного в підлітковому віці – зловживання!

Наслідки впливу алкоголю на організм молодої людини:

- Нервові розлади. Алкоголь на неповнолітню людину впливає страшним чином. Спочатку це відбивається на його нервовій системі. Алкогольне сп'яніння -це притуплення нервових імпульсів і вплив на головний мозок, тобто, серйозне порушення роботи нервової системи. Неповнолітній при постійному прийомі алкоголю стає запальним і неврівноваженим. За статистикою більша частина злочинів скоюється молодими людьми у  стані  алкогольного сп’яніння.

- Руйнування внутрішніх органів.Етиловий спирт для людини є слабкою отрутою, яка  поступово впливає на різні внутрішні органи. Вживання алкоголю дуже швидко викликає в несформованому дитячому організмі серйозні захворювання внутрішніх органів (печінки, серця, нирок та ін.), розвивається алкогольна токсична енцефалопатія, тобто, мозок пошкоджується алкоголем і, як наслідок, спостерігається відставання в психічному розвитку, знижується успішність у школі. Причому, мозок реагує на алкоголь дуже швидко, наслідки відчуваються миттєво.

- Деградація особистості. Неповнолітня людина психологічно тільки починає розвиватися. Його стан постійно змінюється, піддаючись різному впливу з боку оточуючих людей. Алкоголь стає жахливим етапом його розвитку, адже спробувати його вирішуються всі. Немає  людини, яка б жодного разу в житті не пробувала алкоголь. У результаті цього починається деградація молодої людини, як особистості. Він не усвідомлює свого "падіння", зате, починає протистояти суспільству. Під впливом алкоголю неповнолітній здатний зробити будь-який вчинок, піти на що завгодно.

Дорогі діти,  надмірне і регулярне вживання алкоголю може призвести до раннього старіння або інвалідності. Статистично з'ясовано, що люди, які вживають алкоголь, на 15-20 років живуть менше покладеного.

На жаль, сьогодні стало великою рідкістю побачити на вулиці компанію молодих людей, що відпочивають в парку, на лавочках, прогулюються містом та не п’ють пиво чи «слабоалкоголку».

Як захистити неповнолітнього від алкоголю?

Потрібно виховувати своїм прикладом. Природно в сім'ї, де батьки п'ють, поради, і переконання не подіють на сина чи дочку, що, швидше за все, призведе до повторення за батьками.

Але в сім'ях, що не п'ють і не палять, діти будуть прислухатися до порад батьків і отримувати від них знання про алкоголь, а не від друзів на вулиці.

Але вищою метою впливу має бути формування у дитини поняття про цінність здоров'я. Необхідно давати йому правдиву інформацію про наслідки вживання спиртного.

У сукупності всі ці запобіжні заходи зможуть допомогти вашій дитині зробити правильний вибір і тоді в компанії, коли йому запропонують випити він зможе зупинитися, не дивлячись на все бажання випробувати нові відчуття. Він зупиниться, тому що на підсвідомому рівні бере приклад з батьків. Тому що він сам вибрав такий спосіб життя і розуміє, що не варто боятися показати себе не таким як усі, не боятися висловити свою точку зору і втратити через такий вчинок пару друзів.

Ще один спосіб захистити дитину від алкоголю - це знайти йому цікаве хобі, було б не погано, якщо воно виявиться сімейним. Приміром, походи з родиною у вихідні дні або риболовля на озері, заняття в спортивних або художніх секціях.

 

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *