Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому! або Що таке «насильство в сім’ї» та чи варто його терпіти?

Про насильство в сім’ї зараз говорять немало. Тема, яка донедавна в Україні була не дуже відкритою, звучить у телевізійних програмах, друкованих виданнях, обговорюється під час акцій громадських організацій, направлених на подолання цього явища. Під час таких обговорень, нерідко виявляється, що не всі люди усвідомлюють, що таке насильство в сім’ї та які наслідки його існування.

За визначенням у ст.1. Закону України «Про попередження насильства в сім’ї»: насильство в сім’ї – будь які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Окрім таких характерних ознак насильства в сім’ї, як умисність дії, порушення конституційних прав та свобод, нанесення моральної та фізичної шкоди, не можна не згадати про систематичність таких дій, їх повторюваність. Люди, які вчиняють насильство над своїми рідними ніколи не обмежуються одним випадком, вони роблять це систематично і, нерідко це триває роками, протягом усього часу існування сім’ї.

Щоб краще розібратися у наведеному визначенні, розглянемо прояви насильства. Тобто, що саме відбувається, коли кривдник проявляє свою агресію.

Прояви фізичного насильства – побиття, штовханина, ляпаси, удушення, завдання опіків, укусів чи порізів.

Прояви економічного насильства – позбавлення їжі, житла, невиправдані обмеження чи позбавлення права використання коштів, пошкодження майна, заборона працювати, примус до непосильної праці, жебрацтва, проституції.

Прояви психологічного насильства – лайка, погроза, шантаж, пригнічувальні та негативні жести, критика, звинувачення, обмеження у виборі друзів та спілкуванні, ревнощі, примус спостерігати за знущаннями над людьми чи тваринами, примус переглядати відео з насильницьким змістом.

Прояви сексуального насильства – примус до небажаних статевих стосунків з кривдником чи іншими людьми, примус до неприйнятних вами форм статевих відносин, принизливі, що завдають фізичного болю дотики до інтимних частин тіла, примус фотографувати чи знімати на відео оголене тіло чи статеві стосунки, підглядання, примус до аборту чи вагітності, примус спостерігати за статевими зносинами інших людей та переглядати порнофільми.

Життєві історії людей, які пережили ситуації насильства в сім’ї, свідчать про те, що дуже часто різні види насильства поєднуються в одному випадку. Так, наприклад , психологічне насильство завжди супроводжує усі решту видів – і фізичне, і економічне , і сексуальне.

Найчастіше від насильства в сім’ї страждають жінки. Але ми не можемо не наголошувати на тому, що хто б у родині не опинявся і ролі постраждалої сторони, діти в такій сім’ї зазнають усіх негативних впливів притаманних насильницьким стосункам і теж є постраждалими від насильства в сім’ї, якщо навіть проти них не вчиняється ніяких прямих насильницьких дій. Ми знаємо, що чимало жінок живуть і терплять насильство стосовно них. Терплять, бо вважають що на це є причини – немає куди піти, дітям потрібен батько, пропадемо без годувальника, а що люди скажуть?, ніхто мені не допоможе,бо нікому це не потрібно і т.д.

Якщо Ви зазнаєте домашнього насильства або у Вашій сімї існує загроза його вчинення, потрібно звернутися за допомогою в правоохоронні органи (поліція), медичні установи, служба у справах дітей, центр соціальних служб, або розкажіть про свою загрозу близьким та родичам, які зможуть звернутися до державних установ.

 

 

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *