Нова гра “Червона сова” підлітків знову штовхають на самогубства у групах смерті

Правила цієї нової суїцидальної гри для підлітків шокують, а так звані “куратори” вимагають неможливого. Її поширюють у забороненій в Україні соцмережі “ВКонтакте”. Багато українських підлітків вже постраждали від схожої гри «Синій кит», яка панувала в соціальних мережах навесні цього року. За правилами, людина повинна виконувати різноманітні квести, що пов’язані із заподіянням собі шкоди.

“Червона сова” вже знайшла перших жертв в Україні. У поліції повідомили, що 14-річна школярка Лєра з Києва на кілька днів втекла з дому. Дівчинку у відчуженому стані знайшли в Умані – у неї були порізані руки, розбитий телефон та інструкція для подальших дій у смертельній грі.

Правила “Червоної сови”

Концепція гри “Червона сова” дуже схожа на “Синього кита” – у ній є “куратор”, листування “ВКонтакте”, жертви-підлітки і приз за перемогу (який саме – точної інформації немає). Але є й певні відмінності.

Як “грають” у “Червону сову”

В особисті повідомлення “ВКонтакте” підлітку пише загадковий “куратор” і каже, що потрібно “Не спати 12 днів”. Під час гри куратор перевіряє гравця словами “Сова не спить?”. Відповідати потрібно “Сова ніколи не спить”.

На додачу, “гравець” завжди має бути онлайн, а коли “куратор” надсилає відео – його потрібно відразу подивитися. Виконуєш завдання, не спиш 12 днів – і тоді нібито отримуєш “приз”.

Майбутніх жертв “куратори” шукають через друзів “гравців” або просто в соцмережах. Одним із перших підлітки отримують завдання розповісти про однокласників та рідних. Наступне завдання у “Червоній сові” – залучити їх до групи смерті.

Як “куратори” погрожують учасникам “Червоної сови”

Схема насправді дуже проста: використовують залякування, аби домогтися свого. Спершу “гравці” отримують посилання, при переході на яке вибиває помилку. Опісля “куратори” переконують, що вони дізналися адресу учасника гри. Якщо ж дитина відмовиться виконувати якесь завдання, її погрожуватимуть “розбірками”.

Ознаки у поведінці, які свідчать про те, що людина грає в “Червону сову”:

  • відчуженість
  • втома
  • постійно хоче спати
  • сидить в мережі посеред ночі
  • з’являються порізи на руках

Підлітки грають тому, що це модно, або хочуть відчути адреналін, довірливість, прагнення до чогось нового. Нерідко проблема в тому, що навіть будучи в благополучній родині підліток не може поділитися з кимось своїми думками, тому що з одного боку він боїться, або соромиться, а ось віртуальний простір налаштовує на те, щоб розмовляти на різні теми. У будь-якому випадку, люди, які сидять по той бік екрану враховують ці особливості і, звичайно, це і є важелі для маніпуляції, бо досягається довіра підлітка, а потім його залякують. Нерідко підліток боїться того, що може з’ясуватися, що він знаходиться в грі. Більш того, вони бояться за своїх близьких.

Організатори цих груп дуже вміло маніпулюють віковими особливостями підлітків. У них ще особистісні характеристики не сформовані і не закріплені. Вони дуже пластичні й легко піддаються впливу. Дорослу людину змусити виконувати дії, які вона не хоче, дуже важко. Тому ці організатори саме зосереджені на тій категорії, яку психологи називають «група ризику». Плюс, підлітки в такий період дуже переймаються своїм соціальним статусом, престижем, їх турбують запитання типу: «хто я, чи я крутий, чи мене поважають?» Підлітки, переважно, на такі запитання, або не мають відповіді, або відповідають негативно. Тому ці люди грають на цьому почутті значущості. Вони кажуть: «Приходь до нас, ти будеш крутий, ми робимо таке, що не кожен може». Це існувало завжди. Беруть «на слабо?». Колись, наприклад, кидали виклик, хто зможе вночі піти на цвинтар? Це щось подібне. Але воно не закінчувалося трагічно й не призводило до таких страшних наслідків.

Такі закономірності. І ними маніпулюють нелюди. З цим дуже важко боротися, тому що це робиться дуже вміло. Таких підлітків, що знаходяться під впливом, важко розпізнати – вони не розповідають цього батькам, як і всі інші ходять до школи, не змінюють своєї поведінки. Тому за зовнішніми симптомами батькам дізнатися важко, чи їхня дитина в цій грі.

Основні завдання присилають о 4:20. У такий ранішній час. Підліток ще не в стані свідомості, бо не повністю прокинувся, і вже не в стані сну. Такий межовий стан сприяє тому, що він некритично сприймає те, що їй говорять у цей час. Завдання полягають у тому, щоб завдати собі якоїсь тілесної шкоди – вирізати лезом цифри чи знаки.

Крім того, підліток захоплюється картинками про смерть, самогубство, життя після смерті. А також слухає відповідного змісту пісні й читає вірші.

Як маніпуляторам вдається заставити виконувати ці квести?

Цим займаються кваліфіковані люди. Це антисоціальні елементи. У мотивах їхньої поведінки вбачається два напрямки. Перший – матеріальний. В середині квесту дітям кажуть продати своє майно – телефони, планшети, ноутбуки – аби їх нічого в цьому світі не тримало. А гроші перераховують організаторам.

Другий мотив – нелюдський експеримент, спроба пошуку загальних закономірностей маніпулювання свідомістю людей засобами Інтернету. Ці механізми психологам відомі і простежуються дуже легко. Про час завдань, коли все робиться на межі сну. Потім – завдання поступово стають все значимішими. Спочатку просто треба поговорити з організатором у визначений час, потім відіслати якусь фотографію, потім лайкнути якийсь вірш, потім зробити пост. І так підліток не помічає, що він виконує щораз складніші завдання, які все більше затягують її в сітку маніпулятора.
Крім цього, починають застосовувати метод залякування. Якщо ти «спригуєш» в середині цього квесту, то це може зашкодити твоїм рідним або друзям. Коли підлітка постійно тримати в режимі без сну, то у нього змінюються орієнтири. Він, наче блукає. І тут їй дають завдання – роби те і те. І так змінюють режим сну, режим харчування, життєві цінності. Їм вкладають нові знання, що вбивати себе – це нічого страшного. Що після смерті тебе чекає краще життя, в якому тебе розуміють. І заміна одних орієнтирів іншими, веде за собою зміну усієї свідомості. За статистикою, кожен 19 підліток у віці від 15 до 19 років думає про самогубство. На самогубство наважується більше дівчаток, ніж хлопців. Підлітки ніколи не закінчують життя самогубством безпричинно.

Є три види суїциду – афективний, демонстративний і справжній. Афективний – коли підлітком керують емоції. Іноді його провокує алкоголь чи наркотики. Демонстративний сам говорить за себе.

А справжній суїцид – коли підліток готується до нього, і саме він є найбільш небезпечним. До нього вдаються підлітки, котрі не знайшли підтримки, розуміння і виходу з цієї ситуації, коли дорослі упустили цей момент.

Тому не будьте байдужими, а пильніше ставтеся до людей, що вас оточують.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *