Торгівля людьми – сучасний прояв рабства

На сьогоднішній день однією з актуальних проблем для України є торгівля людьми. Це негативне явище може виявлятися у різних формах – від викрадення людей до їх продажу з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи. Жертви торгівлі людьми використовуються для примусової праці, у порнобізнесі, як донори для трансплантації органів тощо.

У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини.

Для України проблема торгівлі людьми постала після розпаду СРСР. Сукупність соціально-економічних умов, специфіка географічного положення та справжній “хаос” на українських кордонах призвели до того, що Україна перетворилася в країну-транзит “живого товару”. Особливо загрозливих форм набула торгівля жінками та дітьми.

Загалом у світі від торгівлі людьми потерпає близько 800 тисяч чоловіків, жінок та дітей щороку. Торгівля людьми - це кримінальна індустрія, яка нині займає третє місце за розмахом і швидкістю зростання. Україна стала третьою державою Європи, поряд з Бельгією і Німеччиною, які на законодавчому рівні визнали торгівлю людьми тяжким злочином. У США та Канаді торгівля людьми карається довічним ув'язненням.

За інформацією МОМ, в Україні 17 % постраждалих були продані в рабство своїми ж друзями, партнерами чи колегами.

Не обов'язково їхати за кордон, щоб впасти в залежність від експлуататора. За статистикою МОМ, 4% постраждалих від торгівлі людьми потрапили у рабство у межах України.

Моральний тиск, залякування, погрози вчинити шкоду рідним, вилучення документів, використання психотропних речовин складають неповний перелік різноманітних засобів впливу на жертву. Часто закордонні торгівці людьми тримають своїх "працівників" лише до кінця терміну закінчення візи, а потім, внаслідок залякувань або боргової залежності, змушують їх повертатися, після поновлення візи.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *