Сімейні форми виховання

Стати другом, моральним авторитетом і особистим психологом – усе це поєднується в людині, яка хоче стати наставником для дитини-сироти

В Україні спостерігається стрімке збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Проте кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування, то обов’язок забезпечення їхнього розвитку та виховання бере на себе держава.

Кожна 30-та дитина шкільного віку навчається в інтернаті, а кожен 3-й вихованець інтернату – це дитина з інвалідністю. Ніякі подарунки, матеріальна підтримка ніколи не замінить їм теплих емоційних стосунків з батьками і друзями. Бути прийнятим, любленим, бажаним і зрозумілим – це те, чого часто не вистачає дітям-сиротам.

Сімейним кодексом України, Законами України „Про охорону дитинства”, „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” пріоритетом влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено саме сімейне виховання – усиновлення, оформлення опіки (піклування), влаштування у прийомну сім’ю, до дитячого будинку сімейного типу.

Таким чином, дітям, які не мають можливості виховуватися в біологічній родині, держава законодавчо гарантує право на сімейне виховання шляхом розвитку сімейних форм їх влаштування.

Варто нагадати, прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на власну житлову площу із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. При цьому дитина зберігає свій статус і користується відповідними пільгами. Прийомні батьки отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини та відповідну заробітну плату.

Наразі головне – це бажання мешканців Дергачівського району допомогти дітям, які зазнали труднощів ще на самому початку життя.

 

Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо звертатись за відповідними консультаціями у Службу у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації, за адресою:62303, Харківська область, м. Дергачі, пл. Перемоги, 1, Будинок культури, 2 поверх, к. 225, 226,
тел. (05763) 3-01-49, 3-41-76

 

 

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *