Щодо порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Держава вживає всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, дітей які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, догляду за ними та воз’єднання їх із членами сім’ї, включаючи розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон.

Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року № 268 (із змінами) затверджено Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі Порядок).

Порядком передбачено, що право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції не досягли 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримала поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнала фізичного, сексуального насильства;

3) була викрадена або незаконно вивезена за межі України;

4) залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалася, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

Статус надається органом опіки та піклування, у тому числі за місцем реєстрації проживання/перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалася антитерористична операція, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Для надання статусу законний представник дитини або у разі, коли дитина переміщується без супроводження батьків або осіб, які їх замінюють, її родичі (баба, дід, прабаба, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра), вітчим, мачуха, представник органу опіки та піклування подають до служби у справах дітей заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» документи, зазначені у пункті 6 Порядку. Дитина якій виповнилося 14 років, має право самостійно звернутися до служби у справах дітей та подати необхідні документи.

Рішення про надання або відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви про надання статусу за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, зазначених у пункті 6 цього Порядку.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *